Turkiet som ligger vid Egeiska havet och Medelhavet har ett väldigt typiskt medelhavsklimat. Det vill säga med sommarväder från maj till oktober och regn till största del begränsat till vintertid. Det är inte vanligt med snö även om det under de kallaste perioderna kan förekomma i Taurusbergen. Svenskarna reser vanligtvis till de södra kustområdena i Turkiet för att njuta av värmen. Under sommaren skapar där de svalkande havsvindarna en idealtillvaro för att njuta av strandliv och uteserveringar. Ett annat alternativ är att resa till inlandet på den Anatoliska högslätten – här finns mycket att upptäcka! Vädret där har är känt för att ha varmare somrar och kallare vintrar än kusten. På grund av som sin höjd så kan likväl kvällarna även på sommaren vara svala, och är man lite frusen av sig kan det vara bra att packa en lite varmare tröja. Svala nätter är dock ett väldigt skönt inslag till de heta soliga dagarna.

Turkiets yta sträcker sig över 1 600 kilometer i längd och 800 kilometer i bredd. Sammanlagt upptar Turkiets yta 779 452 kvadratkilometer, var av 755 688 kvadratkilometer ligger i sydvästra Asien och 23 764 kvadratkilometer i Europa. På grund av landets stora yta samt varierande landskap, är även klimatet och temperaturerna varierande.

Allmänt är klimatet tempererat medelhavsklimat, med heta och torra somrar med temperaturer runt 30 °C, samt med fuktiga och kalla vintrar med temperaturer som stiger ner till −40 °C.

Bergen, som ligger nära kusten, hindrar medelhavsklimatet att sprida sig inåt landet, därför kan vintern på en del platser i Turkiet ha temperaturer mellan −30 °C till −40 °C, med snö 120 dagar om året, medans andra platser har en medel temperatur runt 5 °C, på vintern.

Du kan också boka en bad och sol resa under juni då det är lite svalare då juli och augusti toppar värmen.