Izmir. Alanya och Antalya har ett milt medelhavsklimat med torra somrar och regniga och mild vintrar.

Izmir:
Vårväder (mars, april, maj)
Senvåren är den behagligaste perioden i Izmir, direkt efter regnsäsongen. Temperaturen är i snitt 11°C dagtid i mars, men stiger till cirka 19°C i maj.
Sommarväder (juni, juli, augusti, september)
Det blir riktigt varmt i Izmir under sommaren. Den genomsnittliga högsta temperaturen i juli är över 32°C och området kan bli ganska fuktigt, vilket gör att det känns ännu varmare. Den genomsnittliga lägsta temperaturen i juli är 24°C. När solen går ner varje kväll, blir det behagligt svalt. Vattnets temperatur är genomsnittligt 23°C.

Höstväder (oktober, november)
På hösten sjunker temperaturen till mellan 14°C och 18°C, det kommer mycket nederbörd. Det börjar regna i november och fortsätter fram till mars.

Vinterväder (december, januari, februari)
Det är sällan turister kommer till Izmir på vintern. Temperaturen ligger på cirka 8°C och det förekommer kraftig nederbörd under hela vintern.

När är det bäst att resa till Izmir?
Under våren och sommaren, då temperaturen är behaglig och perfekt för avkoppling vid havet. Under dessa perioder erbjuder Izmir ett härligt kultur- och nattliv också, med ett flertal musikaliska föreställningar och idrottsevenemang.

Antalya och Alanya:
Vårväder (mars, april, maj)
Från och med slutet av mars stiger temperaturen i Alanya och Antalya. Dagtid är temperaturen runt 18°C, men nätterna är kallare. I maj är det redan 25°C och den sköna sommaren börjar just då.

Sommarväder (juni, juli, augusti, september)
Temperaturen kan stiga upp till 40°C i juli och augusti, men oftast så håller den sig på cirka 35°C, fuktigheten gör det ännu varmare, men havsbrisen och nordostliga vindar som blåser in mot landet, gör de höga temperaturerna mer uthärdliga. Vattnets temperatur håller sig runt 25°C under sommaren.

Höstväder (oktober, november)
I oktober och november kan du fortfarande njuta av bra väder de flesta dagarna, temperaturen stiger ner till cirka 16°C i oktober och cirka 12°C i november. Molniga dagar eller lätta regnskurar är vanliga, nätterna är kalla.

Vinterväder (december, januari, februari)
Regnperioden är på vintern, så att besökare som föredrar torra resor bör se till att undvika de regnigaste vintermånaderna, även om regnet oftast bara varar i ungefär tre veckor efter det att regnperioden inträffar. De kallaste månaderna är januari och februari, med genomsnittliga vintertemperaturer omkring 5°C till 10°C.